ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

EN’AM

156

/

157

أَن تَقُولُواْ إِنَّمَا أُنزِلَ الْكِتَابُ عَلَى طَآئِفَتَيْنِ مِن قَبْلِنَا وَإِن كُنَّا عَن دِرَاسَتِهِمْ لَغَافِلِينَ {156}

 أَوْ تَقُولُواْ لَوْ أَنَّا أُنزِلَ عَلَيْنَا الْكِتَابُ لَكُنَّا أَهْدَى مِنْهُمْ فَقَدْ جَاءكُم بَيِّنَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن كَذَّبَ بِآيَاتِ اللّهِ وَصَدَفَ عَنْهَا سَنَجْزِي الَّذِينَ يَصْدِفُونَ عَنْ آيَاتِنَا سُوءَ الْعَذَابِ بِمَا كَانُواْ يَصْدِفُونَ {157}

 

156. "Bizden önce kitap yalnız iki topluluğa indirildi. Ve biz, onların okuduklarından habersiz kimseler idik" demeyesiniz diye.

157. Yahut: "Bize bir kitap indirilseydi elbette onlardan daha çok hidayet üzere olurduk" demeyesiniz diye. İşte size Rabbinizden apaçık bir belge, bir hidayet ve bir rahmet gelmiştir. Allah'ın ayetlerini yalanlayanlardan, onlardan yüz çevirenden daha zalim kim olabilir? Biz, ayetlerimizden yüz çevirenleri bu yan çizmeleri sebebiyle yakında pek kötü bir azapIa azaplandıracağız.

 

Yüce Allah'ın: "Demeyesiniz diye" buyruğu nasb mahallindedir. Kufeliler; "(...): demeyesiniz diye" takdirindedir, derler. Basralılar da şöyle demektedirler: "Demenizi istemediğimizden ötürü ... onu indirdik" takdirindedir, derler.

 

el-Ferra ve el-Kisai de derler ki: Buyruğun anlamı: "Ey Mekkeliler... demekten sakınınız," şeklindedir.

 

"Bizden önce kitap" yani, Tevrat ve İncil "Yalnız iki topluluğa" yani, yahudilerle hıristiyanlara "indirildi. .. " Fakat bize kitap indirilmedi. "Ve biz onların okuduklarından habersiz kimseler idik." Onların kitaplarının okunuşu ndan ve dillerinden habersiz idik "demeyesiniz diye."

 

Burada yahudi ve hıristiyanlara giden zamiri; "Okuduklarından" diye ikil gelmesi gerektiği halde çoğul gelmesi, her bir taifenin başlı başına çoğul olmalarından dolayıdır.

"Yahut ... demeyesiniz diye" buyruğu, bir önceki ayet-i kerimede geçen;

 

"Demeyesiniz diye" buyruğuna atfedilmiştir.

 

"İşte size, Rabbinizden apaçık bir belge ... gelmiştir." Yani, Muhammed (s.a.v.)'ın gelişinden sonra artık ileri sürebileceğiniz bir mazeret kalmamıştır. Beyyine (apaçık belge) ile beyan (açıkça anlatmak) aynı şeylerdir. Maksat, Muhammed (s.a.v.)'tır Yüce Allah Ona "beyyine" adını vermektedir.

 

"Bir hidayet ve bir rahmet" yani, ona tabi olan kimseler için o bir hidayet ve bir rahmettir.

Daha sonra gelen: " ... daha zalim kim olabilir" buyruğu, siz yalanlayacak olursanız sizden daha zalim hiçbir kimse olamaz, demektir.

 

"Yüz çevirenleri bu yan çizmeleri sebebiyle" buyruğuna dair açıklamalar daha önceden (el-En'am, 46. ayet) geçmiş bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

En’am 158

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR